h

Onderzoek ROOD: Hulp aan slachtoffers loverboys moet beter

15 juni 2009

Onderzoek ROOD: Hulp aan slachtoffers loverboys moet beter

Elke melding van een slachtoffer van een loverboy moet onderzocht worden door de politie. Daarnaast moet de bescherming en opvang van slachtoffers verbeterd worden en dienen aangiftes vaker te leiden tot een veroordeling. Dit concludeert de Utrechtse afdeling van ROOD (jong in de SP) in een onderzoek naar de ervaringen van loverboy-slachtoffers met politie en justitie. ROOD interviewde voor het onderzoek 21 slachtoffers van loverboys.
Download hier het onderzoek

ROOD heeft zich vooral gericht op de rol van politie en justitie bij het aangifteproces. Hierbij is de aandacht niet alleen gericht op cijfers en feiten, maar ook juist op de ervaring van de slachtoffers zelf. Er zijn onder andere vragen gesteld over het doen van aangifte, vertrouwen in de politie en controles.
Sommige verhalen van slachtoffers zijn schrijnend, ook als het gaat om de manier waarop de politie met de meiden omgaat. Slachtoffers die de moed hebben om aangifte te doen, worden regelmatig niet serieus genomen en weer weggestuurd. “Ik heb zes keer aangifte gedaan bij verschillende bureaus. Alle keren ben ik weggestuurd,” aldus één van de meiden die in het onderzoek aan het woord komt.

ROOD doet verschillende aanbevelingen voor politie, justitie, hulpverlening en de overheid. Zo moeten alle signalen over mogelijke loverboys leiden tot het ondernemen van actie door politie. “De politie moet niet afwachten, maar actief optreden zodat bewijsmateriaal verzameld kan worden. Dit zal de kans op veroordeling vergroten.”, aldus Jamila Yahyaoui, woordvoerder van de SP-jongeren. Daarnaast mogen meiden niet meer zomaar weggestuurd worden bij het politiebureau en dient er intensiever te worden gecontroleerd bij prostitutie. Yahyaoui: “De deur bij de politie moet openstaan, we kunnen slachtoffers niet in de steek laten. Deze meiden die gedwongen in de prostitutie werken, worden zwaar misbruikt door hun pooiers.” Ook wil ROOD meer aandacht voor de loverboy-problematiek in het onderwijs.

Voor het onderzoek werkte ROOD samen met Stop Loverboys.nu, Asja en Pretty Woman

U bent hier